Büyükelçinin Mesajı

Saygıdeğer Vatandaşlarımız ve kıymetli Moritanyalı kardeşlerimiz,

15 Aralık 2023 tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Nuakşot Büyükelçisi olarak göreve başlamış bulunuyorum.

Batı Afrika coğrafyasında Mağrib bölgesi ile Sahraaltı Afrikası arasında stratejik bir konumda yer alan Moritanya İslam Cumhuriyeti ile tarihi, dini ve kültürel anlamda köklü ilişkilere sahip, bu ülkeye dostluk ve kardeşlik duyguları ile bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin beşinci büyükelçisi olarak görev yapacak olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum.

Moritanya halkı, tarihten getirdiği kadim İslam ilimleri ve bilgeliği mirasına ilaveten, Afrikalı, Müslüman ve Arap kimliğini bünyesinde eriterek güçlü bir sosyolojik ve siyasi yapı oluşturmuş, 1960 yılında Moritanya İslam Cumhuriyeti adıyla bir devlet olarak bağımsızlığını kazanmasından sonra, kısa sayılacak bir zamanda bölgede istikrarı temsil eden bir devlet olarak uluslararası camiada yerini almıştır.

Moritanya halkı ile Türk halkının ilişkileri çok uzun ve karşılıklı yardımlaşma ve fedakarlıklarla geçen bir sürece yayılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin özellikle Endülüs’ün yıkılışı sürecinde ve sonrasında Mağrib ve Akdeniz coğrafyasındaki Müslümanlara verdiği destek sonrasında, kahraman Moritanyalı askerlerin hem Trablusgarp savaşında hem de Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ne verdiği desteği ve fedakarlıklarını unutamayız.

Moritanya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Türkiye Cumhuriyeti ile başlayan ikili ilişkiler, 2010 yılında Ankara’da ve 2011 yılında Nouakşot’ta karşılıklı olarak açılan büyükelçilikler sayesinde güçlü ivme kazanmıştır. Bu vesileyle, bu sürece destek veren her iki ülkenin büyükelçilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan çok boyutlu dış politika geliştirme hedefi çerçevesinde Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, kalkınma yardımı, sağlık ve güvenlik alanlarındaki hızla gelişen işbirliğine ben de büyükelçi olarak elimden gelen katkıyı yapmaya hazırım. Bir akademisyen olarak yıllardır bölgenin tarihi, kültürü ve fikir mirası ile ilgili yaptığım teorik çalışmaları, bir büyükelçi olarak devam ettirerek, Moritanya’nın modern dünyada hak ettiği yeri kazanması için ülkem adına her türlü desteği vermeye ve işbirliği yapmaya çalışacağım.

Bu çerçevede Türkiye’nin, özellikle son yirmi yılda geliştirdiği TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı Okulları, YTB, Sivil Toplum Kuruluşları gibi müesseselerin ve Türkiye’deki devlet kurumlarının bilgi birikimi ve maddi-manevi imkânlarını Moritanya halkının ve devletinin hizmetine sunmaya hazırız.

Moritanya’da yaşayan, eğitim, ticaret ve üretimle uğraşan değerli vatandaşlarımız, kıymetli şirket ve kurum yöneticilerimiz. Elçilikteki mesai arkadaşlarımla birlikte, sizlerin ve Moritanya’lı dostlarımızın hak ve menfaatlerinizi her daim korumak, Moritanya’daki faaliyetlerinizde önünüzü açmak, iki ülke arasındaki ilişkilere beraberce katkıda bulunmak için her türlü çalışmayı ve fedakârlığı yapma kararlılığımızı vurgulamak isterim.

Lütfen, bilgi taleplerinizi, karşılaştığınız sorunları, Büyükelçiliğimizden beklentilerinizi ve hizmetimizi daha da geliştirebilmemize katkı sağlayacak kanaat ile tavsiyelerinizi bize telefonlarımız veya e mail üzerinden iletiniz.

Çalışmalarımız, uygulamalarımız ve duyurularımız hakkında gerek web sitemiz, gerek sosyal medya hesaplarımızdan, konsolosluk alanında ise gerek www.konsolosluk.gov.tr ve çağrı merkezimizden ( +90 312 292 29 29) her zaman bilgi alabileceğinizi ve acil durumlarınızda nöbetçi telefonumuz (+222 27 56 26 27) ile temas kurabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Bu vesileyle, bugüne kadar Büyükelçiliğimizin faaliyetlerinde desteklerini eksik etmeyen kıymetli Moritanya makamlarına da teşekkürlerimi sunmak,her alanda tam işbirliği yapmaya devam edeceğimizi ve kapılarımızı tüm Moritanya vatandaşlarına açık tutacağımızı vurgulamak isterim.

İyi dileklerim ve saygılarımla.

Burhan Köroğlu

Büyükelçi